Ovim pretraživanjem pronađeno je 5 oglasa
Sakrij filtre
1
8
Pretraživanje
Filter icon Filtrirajte svoju pretragu

Iznajmljivanje u Varaždin

Sortiranje:
ad
ad
Slična pretraživanja

Je li Varaždin dobro mjesto za unajmiti dom?

Iako su davno prošla vremena otkako Varaždin više nije glavni grad Hrvatske, to nikako nije razlog da ne razmislite o tome da ovaj prekrasan barokni grad postane mjesto u kojem ćete unajmiti svoj novi dom.

Varaždin se nalazi na sjeveru Hrvatske na sjecištu velikih regija: Štajerske, Zagorja, Međimurja i Podravine. U gradu živi više od 40.000 stanovnika, a zbog svojeg odličnog geografskog položaja, naziva se još i sjeverozapadnim vratima Hrvatske. Područje oko Varaždina, tj., Varaždinska županija, osim što je najstarija županija u Hrvatskoj, najnapučeniji je prostor u zemlji, što znači da ima mnogo odličnih mogućnosti za najam stana ili najam kuće u Varaždinu.

Povijest koja seže do neandertalaca

Varaždinska je prošlost vrlo bogata i duga; u špilji Vindija u Donjoj Voći pronađeni su ostatci neandertalca stari oko 30.000 godina, koji su očuvani najbolje na cijelome svijetu. No, područje samog grada bilo je naseljeno još u rimsko doba. Davne 1767. godine carica Marija Terezija dala je osnovati Hrvatsko kraljevsko vijeće sa sjedištem u Varaždinu zbog čega je Varaždin devet godina bio čak i glavni grad Hrvatske. No, izbio je veliki požar u kojem je stradalo mnogo građevina i sjedište je vraćeno u Zagreb.

O bogatoj povijesti Varaždina najbolje svjedoči Stari grad Varaždin, a čiji počeci sežu u 12. stoljeće. Danas ga možete posjetiti i razgledati jer se u njemu nalazi Gradski muzej Varaždin. Povijesna jezgra grada bogata je baroknim palačama koje su građene od 17. do 19. stoljeća, dok su nakon toga sagrađene brojne gradske vile. Zanimljivo je da se jedno od najljepših groblja u Hrvatskoj nalazi upravo u Varaždinu, a tamo možete uživati u prekrasnom spoju skulpture i hortikulture.

Kada je riječ o kulturi, uz Gradski muzej, posebno mjesto zauzimaju definitivno poznati festivali Varaždinske barokne večeri te Špancirfest. Na Varaždinskim baroknim večerima nastupaju najbolji svjetski klasični glazbenici, dok je Špancirfest pravi festival dobrog raspoloženja koji priziva brojne posjetitelje u Varaždin krajem kolovoza.

Tri različita Sveučilišta, idealno za najam stana

Obrazovanje u Varaždinu moguće je na čak tri različita sveučilišta. Sveučilište u Zagrebu ima Fakultet organizacije i informatike, Geotehnički fakultet Varaždin i Tekstilno-tehnološki fakultet. Sveučilište u Osijek u Varaždinu organizira stručni studij Varaždin, smjer Računovodstvo, a Sveučilište Sjever ima čak šest stručnih studija, uključujući Elektrotehniku, Sestrinstvo, Graditeljstvo i ostale.

Kupanje u prekrasnoj Dravi i obližnjim jezerima

Iako je Varaždin poprilično udalje od mora, pokraj grada protječe rijeka Drava. Upravo je ovdje moguće osvježiti se tijekom ljetnih vrućina jer postoji uređeno kupalište. Osim na Dravi, kupanje je popularna aktivnosti na Varaždinskom jezeru te jezeru Mohičnjak koji se nalaze u neposrednoj blizini grada, tako da vam najam stana ili kuće u blizini može omogućiti brzo osvježenje.

Najam u Varaždinu – da ili ne?

Varaždin je prekrasan grad u kojem se svatko osjeća dobrodošlo. Uz to, cijeli je kraj nadaleko poznat po kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima koje je moguće kupiti na tržnicama koje se nalaze u Šenoinoj 12 (u samom centru grada) na sajmište Biškupec i Banfica te na Trgu Mali plac. Zanimljivo je da kada ste u Varaždinu obavezno trebate isprobati – pizzu. Naime, majstori restorana Angelus koji se nalazi u ulici Alojzija Stepinca nekoliko su godina za redom osvojili nagrade na državnom natjecanju u izradu pizza.

Varaždin je grad velike i moćne industrije, zahvaljujući čemu u njega dolazi mnogo ljudi zbog zaposlenja.

Grad je administrativno podijeljen na mjesne odbore:

·        Banfica

·        Bronx

·        Biškupec

·        Brezje

·        Centar

·        Đurek

·        Texas

·        Varteks

Kako je navedeno, Centar grada prepun je prekrasnih starih građevina i najam stana u Varaždinu moguć je i u njima, a to nosi sa sobom svojevrsni šarm života u staroj zgradi.

Naravno, u Varaždinu je mnogo zgrada novijeg datuma u kojima je isto moguć najam stana, a s obzirom na to da se grad prostire na relativno velikoj površini, mnogo je kuća za najam na širem gradskom području.

Kada je riječ o cijenama najma stana i najma kuće, Varaždin je značajno povoljniji u odnosu na Zagreb, a posebice u odnosu na cijene najma stanova na jadranskoj obali. Kao i u drugim gradovima u Hrvatskoj, cijene najma stana u centru su veće, a što se više odmičete od centra, to se cijena smanjuje. Naravno, uređenost stana, namještaj i slični faktori igraju u visini cijene najma stana bitnu ulogu.

Mnogo manjih mjesta u okolici Varaždina odlično je za najam kuće za obiteljski život zbog velikog i prostranog okoliša koji ih okružuje, ali i odličnog javnog gradskog prijevoza uz čiju se pomoć brzo i jednostavno stiže na željeno odredište.

Osim javnog gradskog prijevoza, i za razliku od drugih velikih gradova u Hrvatskoj, u Varaždinu je vrlo popularno prijevozno sredstvo – bicikl. Naime, zahvaljujući relativno maloj veličini grada, lako ga je obići biciklom, a u posljednje su vrijeme sagrađene brojne biciklističke staze koje olakšavaju vožnju.

{"slug":"varazdin","title":"Varaždin"}
varazdin