Vaše prvo iseljenje? Trebali biste ovo imati na umu!

Latest update: May 11, 2022

Ako se selite prvi puta od kuće, sigurno imate puno toga na umu, a postoji i stvari o kojima niste ni razmišljali. Na ovoj korisnoj listi, koju smo sastavili za Vas, nalaze se savjeti koji će Vam olakšati odlazak od kuće.

1. Budžet

Prva važna stvar na koju treba misliti je budžet. Možda zvuči zastrašujuće, ali bez obzira na to ne možete li ili ne želite planirati u detalje, možete ostati mirni. Budžet ne mora biti veći od procjene koliko stvari koštaju i koliko ste spremni potrošiti. Budžet bi trebao ovisiti o Vašim prihodima i ušteđevini koja vam stoji na raspolaganju u svrhu selidbe. S obzirom na to da se spremate preseliti, već ste svjesni nadolazećih fiksnih troškova, kao što je najamnina. Nakon što izračunate sve Vaše fiksne troškove, vidjet ćete s kojim sredstvima raspolažete i koliko vam ostaje za zabavu, putovanja itd. 

Morate izračunati budžet prije selidbe. Tada nećete ostati šokirani kada platite najamninu i shvatite da nemate dovoljno novaca za novi TV. To pogotovo vrijedi kada se po prvi puta iseljavate u novi dom i morate, na primjer, kupiti namještaj. Mogu Vas zadesiti visoki troškovi i važno je da imate ideju s koliko novaca raspolažete i na što ste spremni potrošiti. 

Budžet je, prema tome, alfa i omega koji Vam olakšava nošenje s ovom velikom životnom promjenom. 

2. Pisani Ugovor

Kao i mnoge druge monumentalne stvari u Vašem životu, važno je da stvari pođu kako treba. Pisani ugovor najsigurniji je način postizanja pravno obvezujućeg sporazuma u kojem je navedeno sve, od vaše stanarine do vaših prava i obveza. Ono što je važno jest da je, bez obzira na to selite li se u svoj dom ili se možda samo useljavate kod prijatelja, jednako važno da sklopite pismeni ugovor. Ugovor je baza koje će Vam biti potrebna ako se, iz bilo kojeg razloga, morate obratiti lokalnim vlastima vezano, primjerice uz Vaša prava kao stanara. U svakom slučaju… SASTAVITE UGOVOR. 

3. Osiguranje

Jedna stvar koja, u početku, može biti zastrašujuća je osiguranje. Osiguranje je bitno u slučaju da se nešto dogodi Vašem domu. Kada govorimo o osiguranju, postoji nekoliko različitih vrsta osiguranja, često s različitim cijenama i stvarima koje pokrivaju. U ovom slučaju govorimo o stambenom osiguranju koja se također mogu razlikovati ovisno o tome pokrivaju li elektroniku u stanu ili neke druge stvari. Da biste odabrali ono pravo, prvo morate pročitati i razmisliti što Vam odgovara. Primjerice, ako nemate TV, neće Vam trebati skuplje osiguranje koje pokriva elektroniku, ali ako ste gamer, možda bi bila dobra ideja. 

4. Pretplate

Ako se niste odselili od kuće, postoje mnoge stvari o kojima niste razmišljali, a za koje ćete se trebati pobrinuti. Primjerice, koji internet ćete koristiti. Sada je to nešto s čime se možete upoznati i sami odabrati. Saznajte kakve mogućnosti širokopojasnog interneta postoje u nekretnini u koju se useljavate ili je to možda već dio vaše najamnine. Takve stvari trebale bi pisati u Vašem ugovoru. :) Ako ćete sami ugovarati, morate razumjeti koje su Vaše odgovornosti. Primjerice, treba li kupiti ruter. Ako ne razumijete u potpunosti što trebate učiniti, Google je Vaš najbolji prijatelj.

Osim interneta, možda ćete trebati prijaviti pretplatu za struju. To također ovisi o ugovoru o  najmu, ali ako ćete sami birati dobavljača električne energije, možete izabrati mnoge koji imaju malo drugačiji profil. Google je Vaš najbolji prijatelj i kada je riječ o razumijevanju električne energije i kako sve to funkcionira. Svakako odvojite vrijeme da stvarno shvatite kako sve to funkcionira i što je potrebno učiniti.

Sretno sa selidbom!

Are you looking for a rental? Search among 3,264 available rentals
Search now