Savjeti za izbjegavanje stambenih prevara i lažnih oglasa

Latest update: May 11, 2022

U brzo rastućem medijskom svijetu, često je teško razlikovati ono stvarno od onog lažnog. Ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istina, obično je tako. Nije lako znati na što treba obratiti pažnju i što može biti znak upozorenja. Ovim tekstom Rentola se nada da će vam malo olakšati prepoznavanje znakova upozorenja prije nego što je prekasno. 

Slike doma

Ozbiljan oglas sadržavat će jasne i kvalitetne slike. U današnjem društvu lako je naići na slike domova, koje niste sami snimili ili čak bili vlasnici kuće. Isto kao što vi želite kupiti ili unajmiti dom, vlasnici ih se žele riješiti. Povoljno je za obje strane da vlasnik objavi nekoliko jasnih slika svog doma. Ako oglas sadrži samo slike fasade ili prikazuje nešto što izgleda poput hotelske sobe, to je znak upozorenja. Nemojte zaboraviti da uvijek možete kontaktirati vlasnika i zatražiti dodatne slike ako ste nesigurni.

Kontaktirajte provjerene vlasnike 

 

Još jedan savjet je da kontaktirate ozbiljnog stanodavca koji je profesionalan u poslovanju i iznajmljivanju stanova. Dobili smo informaciju o web stranici zvanoj Landlord list, na kojoj lako možete pronaći kontakt podatke ozbiljnih najmodavaca diljem hrvatskih gradova. Prednost izravnog kontaktiranja iznajmljivača je i u tome što ćete možda imati prednost ili priliku za stan koji će uskoro biti slobodan.

Cijena

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Obično tako i bude!

 

U ovakvoj situaciji  morate pokušati razmišljati logički. Je li vjerojatno da će se stan, na takvoj lokaciji i s takvim standardom, prodati / iznajmiti po toj cijeni? Postoje li dodati troškovi koje su odlučili ne oglašavati? Prevaranti će pokušati ostati ispod prosječne tržišne cijene kako bi privukli očajne tražitelje novog doma. Sve dva puta provjerite prije nego bilo što potpišete i postavite radije previše pitanja nego premalo.

 

Informacije o domu

Veliki znak upozorenja je tekst oglasa. Ako je tekst nedovršen ili na engleskom, trebali biste biti na oprezu. Ako je opis nejasan, može značiti da je prošao pravopisni program kako bi privukao kupce. Osoba koja nije vlasnik kuće ili je čak bila u njoj ne može opisati kako izgleda nekretnina ili okolno područje. Ovo je prilično jednostavan način za razlikovanje lažnog oglasa od stvarnog. Većina prevaranata živi u inozemstvu i samo se pretvara da želi iznajmiti / prodati svoju nekretninu u Hrvatskoj. Obratite pažnju i na opis nekretnine u ugovoru jer se često ne podudara s dotičnom.

Adrese domova

U većini oglasa potpuna objavljena je potpuna adresa, s nazivom ulice, poštanskim brojem i katom. Ako u oglasu nedostaje bilo što od navedenog, to može značiti da je dom već zauzet ili ne postoji. Ako je potpuna adresa navedena, uvijek Vam stoji na raspolaganju da kontaktirate trenutne stanare i provjerite da li Vam oni mogu pomoći s dodatnim informacijama.

Kontakt podaci od vlasnika

Uvijek provjerite da li telefonski broj pripada pravoj osobi. Osjećate li da je adresa elektroničke pošte logična ili je pod drugim imenom? Da li vlasnici pričaju jezikom kojim nije napisan oglas? Sve ove male stvari, na koje ne obraćate pažnju, mogu biti znakovi da se radi o prevari. Uzmite si malo više vremena i provjerite sve informacije koje dobite i radije budite sigurni nego nesigurni. 

Sretno s potragom!

Are you looking for a rental? Search among 3,618 available rentals
Search now